ONEXOX

PETUA NAK JADI KAYAP TERJAWAP: 'SAMPAI BILA NAK MAKAN GAJI?'

on Friday, May 15, 2015



Lama dah nak tegur.

Saya ada ramai kawan buat MLM dlm FB. I have nothing against them. Masing2 punya cara mencari rezeki.

Cuma yang saya kurang berkenan bila orang-orang MLM guna kaedah 'sampai bila nak kerja makan gaji?'

Orang yang tanya benda ni tak faham satu konsep - orang kerja makan gaji bukan kerja semata mahu duit tapi kepuasan. Passion and satisfaction just like you guys punya passion n satisfaction dalam bisnes online.

Sekali korang look down pada laluan kerjaya orang lain yang buat kerja selain bisnes online macam korang, korang sebenarnya dah tidak respect cara orang lain mencari rezeki mereka. And how do you expect people to respect you? Malah, orang akan lebih meluat daripada tertarik nak join bisnes korang.

I respect people who highlight the goodness in their bisnes online rather than condemning other people. Nak pandang rendah pada orang yang income 3-4 kali ganda lebih rendah daripada you? Think again. Think about barakah. Jika mempunyai duit banyak melonjakkan ego kita dengan merendahkan orang lain, lebih baik tak payah kan. You can go live your dreams and try to stay away from us ok?

My point is - nak ajak orang buat bisnes jangan sampai merendahkan kerja orang lain yang tak buat bisnes mcm you. Its annoying tau tak?

Lagi satu jugak nak tegur.

Orang yang jual supplemen. Dulu saya tak nampak trend ni. Jual ok je and masih highlight the goodness of natural foods. Tapi sejak akhir2 ni, nampak beberapa kengkawan yang mula menjadikan seolah supplemen ni sebagai pengganti natural foods. Means dah ambil supplemen itu ini then tak perlu dah nak makan tengahari atau malam dah. Meal replacment katanya.

Well, ayat seperti ini boleh jadi misleading jika tak diterangkan betul2. Supplement is a supplement and meal is a meal. Never switch them. If certain supplement is taken, jangan lupa mention sekali that the natural food is still to be taken but in moderate amount. Apa2 kita nak ambil pun kena moderate. Even supplement. Ada ternampak beberapa rakan yang mention taking supplemen ni adalah sebagai pengganti makan tengahari, makan malam. Bunyi macam dah tak payah ambil sayur, buah, ayam, nasi dan ikan. No matter how natural your product is, it can never beat the true natural form of where it came from.

For example - like vitamin C in an orange. There are thousands of vitamin C tablets out there with many brands but can never beat its true form in an orange. So yeah, go ahead highlight the goodness of your product but never tell them "oh you dont need to take those orange anymore cause those supplement had cover it up for ya"

I see it in this way - buah oren tu Allah yang cipta. Supplement tu manusia yang cipta (yang pemberi ilhamnya adalah Allah). So when you say things like that, its like you're saying supplemet/vitamins ciptaan manusia ni lebih baik daripada natural food ciptaan Allah. Lebih kurang mcm tu la. You guys get what i mean, right?

So fix back the way u guys promo brg supplement tu. Probably u guys dont mean that and i probably misunderstood u guys, but hey, im not the only one with this thinking and u guys might wanna change some few things supaya tak bermaksud mcm tu. I understand dalam kita syok nak promo barang dan hasilnya pun masyukkkk, kita akn terlepas pandang menda2 simple mcm ni. Of course lain orang yang membaca maka lain lah interpretasinya but hey again, i'm just saying, k?

Peluang untuk reflect diri in case korang termasuk dalam golongan yang saya maksudkan di sini.

Saya beri teguran random ni sebagai tanda i care.

Sumber

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved