ONEXOX

SAYU. SIAPA POTONG BAWANG NI?: 'SELAMAT TINGGAL MAS'

on Sunday, May 31, 2015



Berat mata memandang, lagi berat bahu memikul. Sesungguhnya, siapa-siapa yang membaca luahan hati jurutera MAS ini yang diluahkan dalam bentuk sajak, pastinya akan terasa sayu.

Mana tidaknya, dari tahun 2007 mula berkhidmat dengan MAS, akhirnya terpaksa pergi atas desakan pengurusan baru MAS.

Baca luahan hati dari jurutera MAS, Adlil Rashid.

Tanggal 22 Oktober 2007 lah tarikhnye..
Memilih juruteknik rendah sebagai kerjaye..
Menyarung lambang syarikat penerbangan negare..
Bangge la jugak rase walau jawatan tak seberape..
Alhamdulillah syukur..dah rezeki dari Yang Maha Ese..

Biase la awal2 semangat nak bkeje..
Seghonok kemain tengok kapal terbang depan mate..
Tapi terpinge2 tak tau nak buat ape..
Hamek kau tetibe kene maki dengan senier..
Kalo tak pandai jangan nak memandai katenye..

Dari tak tau pape sampai la reti buat keje..
Meniarap menonggeng bmacam gaye..
Siang malam duk pulun perah peloh bertimbe2..
Tercalar terluke tu perkare biase..
Alah bise tegal biase bak kate moyang kite..

Penat2 bkeje, bcuti rehat la sekali sekale..
Alang2 kampeni dah bagi tiket percume..
Dapat la merase bjalan ke luar negare..
Lagi best bile dpt bawak sekali ahli keluarge..
Kenangan bersame tu yang paling bermakne..

Pejam celik dah hampir 8tahun MAS as my Employer..
Takde la lame mane kalo nak compare dengan the oldtimer..
Tapi dapat la merase bangun jatuh untung rugi suke dan duke..
Menjadi pengalaman yang amat berharge..

Sejak due menjak ni masalah datang bertimpe2..
Macam mane nak settle bile byk sgt kepale..
Flight penoh pon tak untung2 juge..
Kene pulak nahas mh17 dan mh370 yg hilang ntah kemane..
Barangkali Dia nak uji kite yang dah lame alpe..

Tapi ujian kali ni yang paling tak disangke2..
Berite kampeni nak tutop tersebar kat paper..
Ade yang sedih ade yang marah yang cuak pon ade..
Mane tak nye, dekat 8000 yang bakal takde keje..
Masing2 risau periuk nasik hanye tinggal jelage..

Sekian lame keje same2 dah rase mcm sedare..
Sebaknye laahai andai kite tak lagi bsame..
Kepade sume member2 i wish u selamat maju jaye..
Tak kire la kat NewCo atau pon kat mane2..
Panjang umur InsyaAllah lain kali kite jumpe..

Rezeki tu Allah yang punye..
Dia letakkan untuk kite di merate dunie..
Jangan kite cepat putus ase..
Siape rajin usehe pasti akan berjaye..
Moh kite doakan yang terbaik untuk semue..

Kredit - Adlil Rashid

Yakin ini hanya ketetapan sementara. InsyaAllah, dengan doa, yang bakal datang akan lebih baik dari sebelum. Kami doakan yang terbaik buat Malaysia Airlines dan bekas kakitangannya.

Sumber

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 1 comments... read them below or add one }

Anonymous said...

Salam, admin aans blog. saye adlil rashid.. terima kasih kerane sudi berkongsi post saye.. cume ade sedikit pembetulan, saye ni cume mekanik MAS..bukan jurutera.. tq..


June 1, 2015 at 6:15 PM

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved