ONEXOX

'CUKAI TINGGI UNTUK PENDIDIKAN PERCUMA, RAKYAT SUDAH BERSEDIA?' - NAJIB

on Wednesday, September 30, 2015NEW YORK - Rakyat Malaysia perlu bersedia membayar cukai pendapatan yang lebih tinggi untuk pendidikan percuma dan pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Kita boleh kurangkan PTPTN, kami boleh berikan pendidikan percuma. Tetapi anda perlu meningkatkan cukai pendapatan. Di negara-negara Scandinavia, kadar cukai pendapatan paling tinggi adalah 65%.

"Rakyat boleh dapat banyak perkara tetapi bersediakah untuk membayar 65% cukai pendapatan?" soalnya dalam pertemuan dengan pelajar Malaysia di New York semalam, lapor MalaysiaKini.

Negara-negara Nordic seperti Sweden dan Norway yang terkenal dengan mempunyai pendidikan percuma sehingga peringkat lepasan ijazah, dan pelbagai faedah sosial.

Kadar cukai pendapatan di negara-negara tersebut bagaimanapun tinggi berbanding dengan Malaysia.

Cukai pendapatan di Malaysia pada masa antara 10 hingga 25 peratus, manakala di Norway dan Sweden, cukai pendapatan setinggi masing-masing 39 peratus dan 56.9 peratus.

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved