[MESTI BACA...] Sedikit perkongsian untuk kita semua ye... Ini PENTING !!!

on Saturday, August 30, 2014

INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:

Sayuran yg dimakan mentah contoh taugeh.. daun kesum.. daun serai wangi dll yg dibuat ulam... yakni tidak dimasak.. perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mengelakkan drpd jangkitan virus e.coli

Petua beli ayam segar

Beli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit...kalo beli pd waktu tengahari..pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku...sblm dimasak.. ini utk matikan bakteria... masak ayam dgn sempurna... kalo x cukup masak.. bakteria x mati n akn aktif semula bila makanan itu sejuk

Panaskn makanan setelah sejuk.. Jangan mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskan smpai mendidih

Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...

Elakkan telur separuh masak sebab mngandungi banyak bakteria yg boleh menyebabkan demam panas dn kekejangan otak. Pastikan telur dibasuh sblm digunakan

Makanan sejuk beku seperti nugget... ayam.. daging burger perlu di goreng terus selepas dikeluarkan dr peti sejuk beku...jgn biar makanan berada pd suhu bilik.. kerana mengundang bakteria... pastikn goreng dlm minyak yg betul2 panas

Pastikan tukang masak bersih semasa memasak sebab 95% pnyakit berjangkit dlm rumah berpunca dr tukang masak.... tu sebab org berniaga kena amik suntikan vaksin... utk elak djgkiti penyakit dan mnyebarkan kpd org lain

Pastikn makanan n minuman dlm tin dibasuh dahulu sblm digunakan utk elakkan kencing tikus.

Jika mkn dikedai.. pastikan basuh or lap sudu yg nk digunakan terlebih dahulu...jgn gunakan sabun tongkol yg disediakan kedai mkn... sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalo bawa kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg banyak penyakit berjangkit berpunca dr makanan...

Khasnya ayam golek.. pastikan ayam tu panas... jgn beli kalo ayam dh sejuk or yg dh siap potong...

Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang

Pastikn mknn yg dibungkus dgn polisterin perlu dilapik dgn plastik utk elakkn pengaktif sel2 kanser yg terdapat pd polisterin merebak dlm badan...elakkan membeli makanan yg dilapik or dibungkus dgn kertas surat khabar kerana mngamdungi karbon

Makan la satay or ape shj mknn yg dibakar mnggunakan arang or fancy grill... dgn timun n bawang mntah kerana fungsinya utk meneutralkan jumlah karbon yg diambil semasa makan..




Sumber

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved