ONEXOX

Pesawat AirAsia QZ8501 Berada Di Dasar Laut-Indonesia

on Monday, December 29, 2014

Berdasarkan koordinat yang dikemukakan dan penilaian, lokasi terhempas Pesawat AirAsia QZ8501 adalah dalam laut, kesimpulannya ialah pesawat berada di dasar laut.Itu adalah andaian awal dan ia boleh dibangunkan berdasarkan penilaian hasil carian kami," katanya pada sidang media pagi ini.


QZ8501 berkemungkinan besar di dasar laut - Indonesia

JAKARTA : Pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 yang hilang bersama 162 penumpang dan anak kapal ketika dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura pagi semalam berkemungkinan besar berada di dasar laut, kata Ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional (BASARNAS) Indonesia, Bambang Soelistyo.

Sementara itu, menurut Metrotvnews.com, Bambang berkata Badan Pengkajian dan Penerapan Teknologi (BPPT) turut dikerah ke lokasi pencarian.
Beliau menjelaskan, BPPT mempunyai teknologi sonar yang dapat mengesan kehadiran logam jika pesawat QZ8501 ada di bawah laut.

"Mereka punya sistem sonar, boleh mengesan pada kedalaman sekitar 1000 hingga2000 meter," kata Bambang.

Dalam pada itu, Bambang menjelaskan operasi pencarian pada hari kedua akan di bahagi kepada tujuh sektor.

Katanya, seluruh kekuatan gabungan dari BASARNAS, Tentera Nasional Indonesia (TNI), BPPT, nelayan dan negara membantu, akan dikerahkan ke tujuh sektor itu.

Sumber


PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved