Gambar hiasan
Peniaga ayam goreng, Mohd Asmadi Mohd Ghani, 35, berkata, biasanya dia mampu menjual 100 kilogram sehari dengan purata pendapatan antara RM1,500 hingga RM2,000 tetapi selepas kejadian itu, tidak sampai 50 kilogram terjual.
Peniaga dari Kampung Tok Dir, di sini, yang berniaga bersama ibunya, Minah Abdullah, 60, berharap isu keracunan makanan itu dapat diselesaikan segera agar orang ramai kembali yakin untuk membeli juadah makanan di pasar malam.
“Perniagaan pasar malam ini adalah sumber pendapatan keluarga kami sejak tiga tahun lalu dan tidak pernah berlaku kejadian seperti ini,” katanya.
Menurut Mohd Asmadi, dia terkejut apabila mendapati kejadian itu berpunca daripada makanan ayam goreng yang dijual di dua pasar malam di sini.
“Sebaik membaca laporan media, saya terkejut apatah lagi kejadian itu menyebabkan seorang kanak-kanak berusia lima tahun meninggal dunia,” katanya yang ditemui ketika tinjauan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri Muhammad Pehimi Yusof di pasar malam Kuala Ibai, di sini, kelmarin.
Sementara itu, Muhammad Pehimi berkata, pihaknya menerusi Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu dan pihak berkuasa tempatan akan sentiasa membuat pemeriksaan mengejut di semua 22 pasar malam yang beroperasi di daerah ini.
“Peniaga yang gagal mematuhi peraturan termasuk memakai penutup kepala, apron dan sarung tangan atau menghidangkan makanan terdedah serta diragui kebersihannya akan dikenakan tindakan,” katanya.
Sumber
PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment