ONEXOX

Pasangan Bukan Muhrim Naik Motosikal Bersama Akan Dikenakan Tindakan

on Sunday, February 15, 2015KUALA TERENAGGANU: Pihak Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu dikatakan akan melakuakan pen#gutkuasaan khusus bagi golonagn remaja bukan muhrim yang berkelakuan tidak sopan di tempat awam di negeri itu.

Menurut Ketua Penguatkuasaan Syariahnya,Mokhtar Salleh, tumpuan akan diberikan kepada pasangan bukan muhrim yang menaiki motosikal bersama, wanita berpakian menjolok mata dan lelaki yang berpakaian seperti wanita.

"Benda seperti ini sudah bag#aikan satu trend dengan kaum wanita sering dilihat membonceng motosikal dalam keadaan tidak sopan dengan lelaki walaupaun tanpa ikantan yang sah." katanta

Pihak beliau akan bekerjasama dengan pihak penguat kuasa seperti polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ketika operasi bagi mengesan pesalah yang melakukan perbuatan seperti ini.
“Kita akan terus mencegah perbu#atan berkenaan daripada terus berleluasa dari semasa ke semasa. Kita sebenarnya tiada kuasa untuk menahan mereka di jalan raya dan oleh sebab itu kita bekerjasama dengan agensi yang lain membanteras perbuatan tidak sopan ini.

“Jika kita kesan mereka tiada hubungan dan berkelakuan tidak senonoh, kita akan panggil untuk sesi kaunseling sebelum diberi amaran dan ditahan jika terus mengulangi perbuatan yang sama,” katanya lagi.

Sebelum ini satu operasi seumapam#a ini telah dijalankan bermula pukul 9 hingga 12 malam, Maidam turut mengesan enam pasangan berkelakuan dan berpakaian kurang sopan serta seorang lelaki berpakaian wanita.

Beliau berkata rata-rata mereka yang ditahan berusia antara 20 hingga 26 tahun yang menaiki motosikal dengan lelaki bukan mahram.

"Saya mengingatkan golongan wanita Isla#m di negeri ini agar tidak mengenakan pakaian yang terlalu menjolok mata kerana perbuatan tersebut boleh menyebabkan mereka didenda atau dipenjara selama enam bulan," Tegasnya.

Sumber


PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved