ONEXOX

RAKYAT DIMINTA BERBELANJA ELAK EKONOMI TERJEJAS TERUK - PAKAR

on Monday, August 31, 2015KUALA LUMPUR - Rakyat disarankan berbelanja bagi mengelakkan ekonomi domestik terjejas teruk, menurut pakar ekonomi Dr. Yeah Kim Leng.

"Rakyat perlu berbelanja untuk membeli barang keperluan. Bukan berbelanja untuk pembaziran," katanya.

Dia mengakui bahawa ketidaktentuan ekonomi global yang berpunca dari penyusutan harga minyak dan penurunan nilai mata wang China serta kemerosotan ringgit telah menjejaskan sentimen rakyat untuk berbelanja semakin ketara.

Namun, dalam keadaan semasa ia berlaku bukan disebabkan hilang keyakinan untuk berbelanja, sebaliknya rakyat tidak mempunyai wang boleh guna yang mencukupi.

Rakyat baru sahaja melalui pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan pada masa sama berlaku penurunan dalam penawaran pekerjaan.

Bagaimanapun, katanya, ia tidak bermakna rakyat tidak perlu berbelanja kerana ia akan menyebabkan ekonomi menyusut dan jika berlaku ia lebih sukar.

"Kita pernah melalui keadaan itu pada tahun 1997/98 dan jangan ulangi semula walaupun eksport negara masih stabil.

"Kalau tidak berbelanja, perbelanjaan domestik akan menjadi statik dan ini akan memburukkan keadaan. 'Perbelanjaan rakyat memang penting sekarang kerana ia boleh mengembalikan pusingan ekonomi,'' katanya.

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved