ONEXOX

Luahan sayu gadis cun melecun doktor jahit kaki macam guni jadi viral

on Saturday, December 12, 2015Saya rasa terpanggil untuk mengulas perkara ini memandangkan sudah 125 shares di kalangan facebookers.

1. Cam ni nie ke doctor do malaysia buat keje?...
Beginilah doktor buat kerja. Menjahit dengan kemas dan bersih. Sambungan di hujung yang sedikit timbul supaya apabila sembuh kelak ia akan jadi rata dan cantik. Kalau sambungan di hujung itu dibuat rata, ada potensi akan jadi "dimple" ke dalam apabila sembuh. Tapi ia tetap sembuh juga. Jarak antara benang pun memuaskan. Sedikit darah yang keluar itu menunjukkan luka itu tidak mati (necrosis) dan potensi untuk sembuh tinggi.

2. Memang sangat x bertanggungjawab betul.
Sanggupkah penulis ini bertanggungjawab dengan penulisannya? Saya rasa doktor tersebut sudah sangat teliti dengan jahitannya dan menunjukkan komitmennya yang tinggi.

3. Weh
Cantik bahasa!

4. Ini kaki manusia doctor malaysia oii
Ya kerana ini kaki manusialah ia dijahit sebegini. Malah ia dijahit dengan ilmu proses "wound healing" dan teknik-teknik yang dipelajari beberapa tahun. Ini belum masuk bab praktikal lagi. Sekejap ... penulis itu tahu ke apa itu proses "wound healing" dan teknik menjahit kulit manusia?

5. Bukan guni
Sebab bukan gunilah ia dijahit begitu. Apa anda ingat doktor dulu2 praktik jahit atas guni ke? Penulis pernah pegang jarum dan benang?

6. Ikhlas la buat kerja
Tahu pula penulis tentang maksud ikhlas? Saya nak tanya penulis ikhlas dalam menegur atau penulis emosional dek termakan hasutan syaitan?

7. Gaji korang tu makan duit dari pesakit jugak
Tak habis-habis bagi hujah ke laut begini. Ya gaji dibayar melalui hasil kutipan negara melalui cukai pendapatan, GST, dan lain-lain. Tetapi prasarana dan kemudahan yang penulis dapat juga adalah dibayar oleh rakyat juga termasuklah oleh doktor, bukan? Jadi sebelum bersuara secara emosi, sila cermin diri. Jika mahu guna hujah ini, adalah lebih baik dan sopan penulis berbicara depan-depan dengan anggota kesihatan tersebut. Sebab anda sama-sama bayar gaji dan bagi kemudahan sesama sendiri bukan?

8. Jangan sampai korang doctor malaysia ni merangkak minta maaf kat akhirat nanti
JANGAN SAMPAI ANDA TERPAKSA MENCARI DOKTOR YANG ANDA CACI DAN HINA TERMASUKLAH ANGGOTA HOSPITAL SG BULOH DI AKHIRAT KELAK!

9. Sangat tak profesional
Usah bicara soal profesionalisma jika emosi jadi agenda utama!

Saya ikhlas menegur. Jangan persoal keikhlasan saya. Saya ada tanggungjawab memberi penerangan. Jangan persoal melainkan hujah anda berfakta. Saya tegur secara terbuka dalam facebook (tetapi saya anonymous nama penulis) memandangkan statusnya telah viral sehingga 125 shares dan banyak auta yang tersebar.

Kenapa saya kata penulis emosional? Tengoklah ayat pun berterabur dan penuh kesilapan ejaan. Nampak benar taip secara agresif dalam keadaan marah.

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved