ONEXOX

Cerita benar kejadian aneh yang berlaku di Dataran Centrio S2, Seremban Dua amat menyeramkan...

on Tuesday, December 8, 2015



Dataran Centrio S2 tmpt paling happening di Seremban skg. Bnyk melahirkan peniaga2 ikut trend. Jual, sewa rollerblade dll.

Dan bila dah happening mulalah jadi pening...masalah sosial...membudayakan lepak hingga pagi. Sewa rollerblade sampai pukul 3 pagi?! Ibu bapak melatih anak keluar malam...

Tong sampah pekedai2 kwsn ni selalu hilang. Sampah sarap tok sah kata...hari2 org SWM kna sapu merata. "Tak pa...tu kerja dia"..mgkn tu yg si pembuang sampah pikir kot...stereotype third class mentaliti pnya pemikiran.

Vandalisme...rollershutter satu kedai tu nmpk dah patah, mcm kena langgar atau mgkn kena tendang?!

Paling 'best', rumah tong sampah blkg kedai kami jd toilet, ada org kencing dlm tu... moga2 bitas la org itu...atau paling kurang mati pucuk Emotikon smile terpaksa la sey cuci pulak. Mencari tong sampah yg hilang pun dh jadi rutin tiap minggu.

Hasil perbualan dgn jiran2 peniaga lain, pun x brp selesa keadaan skrg. Jiran kedai blkg pun bru pas cuci bhgn blkg kedai. Jiran dpn satu lagi kata dulu ada botol pecah dpn kedai dia. Malam kalau lori nak masuk lorong blkg buat delivery pun payah...sbb keta park sesuka hati.

Majoriti kalau tak 100% pengunjung kwsn ni sblh malam adalah Melayu, yg meniaga pun ramai Melayu..dan dah ada citer xtvt meng'pow' sapa yg berniaga tepi2 tu. Bila penguatkuasa masuk mula la viralkan mcm2 citer...tp ni la hakikat kadaan skrg.

Sey kalau terbaca mana2 post peniaga kna tindakan penguatkuasa dan sllunya mesti ada komen 'ni laa...taknak tlg melayu berniaga' mmg sey x minat. Org lain bleh ikut peraturan, tp korang kna bagi spesel treatment lak eh?

Yg berniaga restoran mcm2 kna comply grease trap, suntikan bagai, sewa mahal lagi...bila yg tpi jalan bleh je buang sisa dlm longkang, xyah suntikan...lesen pun xyah eh?!

Wpun sey rasa ada kepincangan dlm proses lesen berniaga ni...mps khususnya. Ada broker bangsa India tu klu tlg uruskan mudah je lepas, papan tanda nama omputih pun ok..clear. Tp kalau urus sndiri mcm2 warning staf kaunter bagi. Bab tu sey pasrah...sapo tak amanah dan makan rasuah...dah mati esok jawab la...

PERINGATAN: AANS tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© AANS BLOG All Rights Reserved